Mac&Jinte puppyBlog #21 14/01/2021 echo!

Zoals gewoonlijk leggen wij elk belangrijk moment vast in dit spannende traject. Dit keer hebben wij de echo vastgelegd en geprobeerd hier ook iets leuks mee te knutselen. Kijken jullie mee tijdens de echo van onze tortelduifjes?

Heel erg veel kijkplezier en geniet met ons mee!

Guess what? WE ARE PREGNANT!

Eindelijk kunnen wij het van de daken schreeuwen.
Afgelopen dinsdag (12/01/2021) hebben wij de echo gehad van Mac en Jinte en je raad het al haar hele buikje zit vol LITTLE ONE'S!
Onze tortelduifjes verwachten hun kleintjes rond Valentijnsdag!

We hebben het nog even geheim gehouden tot we een super leuke fotoshoot gehad hadden met onze 2 tortelduifjes. Wij zouden Pascal en Kayleigh niet zijn als we dit niet op een creatieve manier bekend zouden maken. 

Tijdens de echo hebben wij met zekerheid 5 pupjes gezien. Voor nu wachten wij ongeduldig af en verwennen wij Jinte tot over haar oren. Het meisje moet natuurlijk goed worden voorbereid op deze leuke puppytijd!

 

Mac&Jinte puppyBlog #20 12/01/2021 (dracht update week 4) 

Nu word het toch wel echt heel erg spannend. Deze week heeft Jinte de echo op de planning staan en weten wij echt zeker of ons liefdes koppel pups zal krijgen. Wat wel opvallend is is dat Jinte best chagrijnig is sinds de laatste update, niet tegenover ons of naar de roedel maar wel naar de roedel van Kayleighs ouders. De doezen hoeven maar naar haar te kijken en ze begint alvast te knotteren. 

Heel langzaam begint ook haar buikje te veranderen, ze krijgt langzaam hangtietjes als ik het zo mag uitdrukken. Het begint begon bij de achterste 2 tepeltjes en inmiddels volgt de rest ook kwa verandering. 

Nog een paar dagen geduld en we kunnen de kleintjes voor het eerst zien! 

De omtrek van haar buikje zit nu op 56.5cm 

Mac&Jinte puppyBlog #19 10/01/2021 tijd voor een blote buik

We konden het toch echt niet laten, ofja we vooral ik (Kayleigh) We hebben het idee dat haar buikje langzaam aan toch echt wel groter word. Door die lekkere fluffy vacht is dat een beetje moeilijk te zien. Dus ik dacht ach ik scheer haar buikje alvast kort. En mevrouw vind het heerlijk! Ze wilt niets anders meer dan lekker gekriebeld worden op haar blote buik. Voor het maken van de echo moest haar buikje toch al kort dus een paar daagjes te vroeg kan best wel toch! 

Mac&Jinte puppyBlog #18 06/01/2021 (dracht update week 3)

Vandaag zitten we op 3 weken en 1 dag van de dracht. Voor nu gaat het goed met Jintje eten dat doet ze nu weer goed wel haar nieuwe puppybrokjes met wat lekkers eroverheen maar ach mevrouw eet wel. Snacks is iets waar zij echt geen behoefte aan heeft. Haar dagelijkse avondsnack laat zij liever achterwegen. 

Vandaag is ze samen met Macje mee geweest naar de hal, terwijl hij heerlijk zijn agility training had mocht Jinte wiebelen en waggelen en hebben we gewerkt met een paar ''zwangerschap'' oefeningen. Momenteel heeft haar buikje een omtrek van 54cm of ze zwaarder is geworden weten we nog niet. Volgende week word ze weer gewogen tijdens haar echo. Voor nu is ons geduld even ver te zoeken en zouden wij stiekem toch wel heel graag willen weten of Jinte en Mac papa en mama mogen worden. 

Mac&Jinte puppyBlog #17 04/01/2021 

Vandaag zitten we precies op dag 20 van de dracht, de ergste misselijkheid lijkt een klein beetje over te zijn bij Jinte. Ze is wel nog steeds erg kieskeurig als het op voer aan komt. Het liefst eet ze wat wij zelf eten maar dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling... We wouden haar na de echo op puppybrokjes gaan zetten zodat ze meer energie en voedingstoffen binnen krijgt maar omdat mevrouw niet meer wou eten hebben we toch besloten hier gister al mee te beginnen. Tot nu toe werkt dit goed maar alleen de puppybrokjes die hoeft de prinses niet. Zij heeft er graag iets lekkers onder gemengd. Voor nu werken de Vers vlees verpakkingen van het merk Renske goed voor haar, 1 eet lepeltje onder haar brokjes is al genoeg voor mevrouw. Normaal gesproken eet Jinte gewoon alles wat je voor haar snuitje zet maar dat is nu dus echt even ander. Zou ze dan toch echt drachtig zijn? Over een paar dagen weten we meer! 

Mac&Jinte puppyBlog #16 29/12/2020 (dracht update week 2) 

Vandaag is precies de 2de week om van de dracht. Voor nu vinden wij het nog steeds heel lastig om te zeggen ja ze is echt drachtig of is ze toch echt schijnzwanger? Eten doen we tegenwoordig met een gebruiksaanwijzing, madam wilt alleen nog maar eten als haar voerbakje op de bank gezet word en ze er een restje bij krijgt van het avond eten. Is ze nu gewoon hartstikke verwent? Vast wel toch. Deze week hebben we ook haar normale agility trainingsdagen omgeruild voor balans en coördinatie training, iets wat ze ook echt heel leuk vind (we deden dit ook al voor haar dracht alleen nu richten we ons op toekomstige mama en bevalling oefeningen) Ook vind zij het leuk truckjes te leren waar we misschien niet heel veel aan hebben. Jinte is nu bezig met commando Dood (klinkt niet heel gezellig toch) en kruipen dit gaat eigenlijk al heel goed. Het fijne aan een border is toch echt wel dat ze overal voor te vinden zijn. Jinte geniet nog steeds samen met de roedel van haar dagelijkse wandelingen door de bossen waar wij zelf ook weer intens van genieten. 

Voor haar buikje zitten we nu op 50.5cm omtrek en ze weegt nu precies 19kg, Dit komt echt nog niet door de pups die zijn nu nog heel mini. Jinte word gewoon goed verwent en vooral verpruts. Zij mag nu net iets meer dan de rest. We merken ook verschil binnen de roedel. Iedereen is voorzichtiger met Jinte zelfs Lya. Ze laten haar allemaal een beetje met rust en komen soms heel voorzichtig tegen haar aan liggen op de bank. Normaal gesproken als ze in de avond een late night snack krijgen willen ze die wel eens van elkaar afpakken maar nu blijven ze toch echt wel van de snack van Jinte af, een kleine grom is genoeg zodat de rest van de roedel weet oh die moeten we maar met rust laten. Het is zo mooi om te zien hoe de rest van de honden toch in de kleine dingentjes anders met Jinte om gaan. 

Mac&Jinte puppyBlog #15 23/12/2020 (packwalk)

Dagelijks crost onze hopelijk zwangere dame nog heerlijk mee over de heide samen met de roedel. We merken wel dat zij iets voorzichtiger is tijdens onze dagelijkse rondjes tegenover andere honden, normaal is Jinte een van de sociaalste honden van de roedel zij staat normaal gesproken altijd vooraan in de rij om nieuwe honden te ontmoeten. Dat is nu wel even anders, ze gaat wel kijken maar wel pas als een van de andere honden eerst is gaan kijken. Ook merken wij aan Mac dat hij Jin echt heeft uitgekozen als zijn vriendin. Als een hond iets te druk is tegenover Jinte komt hij er direct tussen staan. Hij doet niks maar hij beschermd haar toch wel een beetje.

We zullen toch nog even geduld moeten hebben tot wij zeker weten of het spook drachtig is. Na de echo mogen wij dit hopelijk met zekerheid zeggen. 

Mac&Jinte puppyBlog #14 22/12/2020 (dracht update week 1)

Dracht update van de eerste week, vandaag precies zit de eerste week van de dracht erop. Jinte doet anders anders dan normaal of verbeelden wij ons dit maar. Dat kan natuurlijk ook nog. Het verschil tussen drachtig en schijnzwanger is voor ons mensen bij een hond heel lastig te zien omdat ze zich precies hetzelfde gedragen als ze zouden doen als ze drachtig zijn. Ons gevoel zegt wel dat er mini Macjes en Jintes in haar buikje zitten dus daar gaan we dan ook maar van uit. De eerste week van de dracht was voor Jinte zelf iets minder fijn. Ze is misselijk en dan vooral in de nacht, overdag merken wij hier niks van. Ze is erg knuffelig wat ze normaal ook wel is maar niet zo overdreven als nu. Ze vind het maar niks dat ze niet meer mag trainen. Omdat wij actieve en toch wel enigszins gevaarlijke sporten beoefenen met onze honden hebben wij besloten dat Jinte niet meer mee mag naar agility vanaf het moment dat zij gedekt is en dat is nu. Deze week is ze lekker elke dag mee gaan wandelen zoals normaal, zo komt zij toch haar energie kwijt en de toekomstige pups hebben zich rustig kunnen settelen in het buikje van de toekomstige mama. 

De toekomstige mama woog op het moment van dekken 18.5kg en had een buikomtrek van precies 50cm. 
Eigenlijk voor ons doen is Jinte nu te dik en normaal gezien zouden wij haar een kilotje of 2 laten afvallen, ik (Kayleigh) ben vaak iets te enthousiast  met voeren... oeps... voor nu mag Jinte gewoon lekker zo blijven als ze is, als ze dalijk wat verder is in haar dracht komt er een moment dat ze bijna niks meer wil/kan eten en dan komen die extra kilotjes mooi van pas. 

Mac&Jinte puppyBlog #13 19/12/2020

Zal het dan toch echt zo zijn? Vannacht was Jinte echt niet lekker. Ze heeft een paar keer moeten spugen. Ook plakt ze het liefst zo dicht mogelijk tegen mij aan (iets wat ze normaal minder doet) ze bibbert een beetje en vind het niet fijn als we haar even alleen laten. Eten is iets wat ze niet meer zo interessant vind dus we koken lekker wat voor haar mee, samen met haar brokjes gaat dit er gelukkig wel in. Het zal voor haar ook even wennen zijn natuurlijk een ander gevoel in haar buikje!

Papa Mac die heeft nergens last van die rent vrolijk rond door het huis en geniet van zijn rust. Hij is nog steeds tot over zijn oren verliefd op Jin (en zijn oren die zijn groot)

Mac&Jinte puppyBlog #12 16/12/2020 (date nummer 2)

Vandaag heeft de 2de dekking tussen Mac & Jinte plaats gevonden. Wat een mooi moment om te zien. Deze 2 spelen zo mooi op elkaar in ze kunnen echt met elkaar lezen en schrijven, het is voor hun gewoon echt liefde op het eerste gezicht en alles gaat helemaal vanzelf en natuurlijk, iets wat je als fokker zo graag ziet. Vandaag hebben ze minder lang gespeeld als gister. Ze stonden uiteindelijk 17 minuten gekoppeld, ietje langer als gister. Voor nu is het een kwestie van afwachten en geduld tot de dracht bevestigd is tijdens de echo.

Mac&Jinte puppyBlog #11 15/12/2020 (tijd voor hun eerste date)

Vanavond was het zo ver, het moment. We hadden ons voorgenomen de 2 tortelduifjes s'avonds eens samen te laten en dan zagen we wel wat er ging gebeuren, vond er een dekking plaats helemaal prima en zo niet dan is er morgen weer een dag. Wat wij echter niet helemaal hadden gedacht is dat deze 2 er vanavond echt voor gingen. Ze hebben samen heerlijk gespeeld en gestoeid. Na ongeveer 15 minuten lekker spelen ging Mac ervoor en stonden Jinte en Mac ruim 12 minuten gekoppeld. Wij mogen nu blij zijn met een super succesvolle dekking van 2 honden die gewoon echt voor elkaar gemaakt zijn. De liefde spatten gewoon echt van hun snoetjes af. Wat wel een leuk weetje is dat Jinte over het algemeen best lastig kan zijn tijdens haar loopsheid tegenover de heren, het liefst ligt ze heerlijk op haar kussen en als een van de jongens in de buurt komt geeft ze eens een kleine grom waarna de jongens haar weer haar ruimte gaven. Echter naar Mac heeft ze dit nooit gedaan! Mac is de enige reu die Jinte in haar leventje tot nu toe echt heeft uitgedaagd tijdens haar loopsheid. Iets met liefde op het eerste gezicht... 

Nu fingers crost en hopen op een positieve echo, aan de dekking kan het in ieder geval niet liggen die was gewoon perfect.  

Mac&Jinte puppyBlog #10 15/12/2020 (progesteron waarde bepalen)

Ze hield ons niet voor de gek! vrijdag 11/12/2020 zijn wij met Jinte voor het eerst progesteron gaan testen, dit doen ze doormiddel van een paar druppeltjes bloed.  De uitslag kwam na 20 minuutjes binnen en was 0.4 ng/mL of 1.2 nmol/l. Wij kregen het advies om 4 dagen later opnieuw te komen testen en dat hebben wij natuurlijk gedaan. 15/12/2020 was het weer zo ver. Jinte had haar 2de afspraak bij de dierenarts om haar progesteron waarde te bepalen, 20 minuutjes later kregen wij weer de uitslag, vandaag stond zij op 7.8 ng/mL is 24.7 nmol/l! Super goed nieuws wij komen langzaam steeds korter bij onze droom. 

Mac&Jinte puppyBlog #9 7/12/2020 (loopsheid)

Oké is het dan nu echt zo ver? Volgens onze telling zou Jinte midden januari loops moeten worden maar toen kwam Lya om de hoek, zij word om de 11 maanden loops. Door haar volgde Beau die nu ook 1 maand te vroeg is en nu volgt Jinte ook. Precies 1 maand na dat ze begon aan haar rui. Zo zie je maar weer dat wij mensen daar echt helemaal niks op in te brengen hebben. Jinte is loops! Nu word het langzaam werkelijkheid. Nog even en Jinte & Mac hebben een romantische date. Maar eerst progesteron testen zodat we het ideale moment kunnen bepalen voor hun date. We gaan een spannende tijd tegemoet... 

Mac&Jinte puppyBlog #8 7/11/2020 (vachtwissel) 

Yes en toen was daar de vachtwisseling. Je zult wel denken wie is er nu zo gelukkig met een hondje in de rui dat brengt toch alleen rotzooi! Nauw bij Jinte ligt dat net iets anders, Dit meisje is eigenlijk nooit in de rui alleen als ze loops moet worden. Zou het dan toch echt? Kwa telling zou ze pas midden januari loops moeten worden. Maarja het is en blijft de natuur waar wij als mens totaal niks op in te brengen hebben. Wij wachten ongeduldig af wat Jinte nu gaat doen, maar heel stiekem komen we nu denk ik toch een stapje dichter bij ons eerste Light Your Heart nestje!

Mac&Jinte puppyBlog #7 5/11/2020(Buggy)

Socialisatie is bij ons erg van belang in een nest, Dit begint natuurlijk vanaf de geboorte met het optillen van de pups en op de rug houden,... Echter als de pupjes geënt zijn begint voor ons toch wel stiekem een hele leuke tijd. De pups mogen naar buiten. Om dit zo veilig mogelijk aan te pakken maar toch op een manier dat de kleintjes indrukken kunnen opdoen maken wij gebruik van een Dogyride (een speciale buggy voor honden) Na het vele gebruik van onze Dogyride hebben wij gemerkt dat het toch snel benauwd word in de buggy zelf en daar was dan de oplossing, De buggy hoes eraf en de bench erop! Op deze manier krijgen de kleintjes alle indrukken mee maar zitten ze toch veilig in hun eigen plekkie. Lya demonstreert even hoe dat in zijn werk gaat...

Mac&Jinte puppyBlog #6 20/09/2020 (knuffels voor de pups)

Als fokker en nieuwe pup eigenaar heb je soms wel een dosis engelengeduld nodig! 
Ik kan mij nog goed herinneren hoe het hier elke keer aan toe gaat als wij een nieuw lid in ons gezin verwelkomen. Weken van te voren begin ik alvast langzaam met het verzamelen van allerlei leuke dingen voor de nieuwe pup (en de rest van de roedel). Dit zijn Senna en ik gaan shoppen en dit keer niet voor hem en zijn vriendjes maar voor ons toekomstige nest (mits moeder natuur een beetje meewerkt). De puppy voorpret is hier voorzichtig al in volle gang. Alles wat we ook maar nodig kunnen hebben tijdens de dracht en bevalling is inmiddels al in huis. Beter te vroeg dan te laat toch? Jinte die maakt zich nog nergens druk om en vind al die nieuwe dingen super leuk en gezellig. Nog een paar maandjes geduld en dan kunnen wij hopelijk ons A-nest verwelkomen. Voor nu dromen en fantaseren wij lekker verder over de geweldige pups die Jinte en Mac hopelijk zullen krijgen... 

Mac&Jinte puppyBlog #5 10/08/2020 (Nest aankondiging online)

Eindelijk hebben wij onze volgende combinatie bekend mogen maken!
Jinte & Mr Mac zullen de trotse ouders worden van ons A-nest.
We kunnen ons geen betere combinatie bedenken als deze 2 honden, hun rust, vertrouwen, eerlijkheid, elegantie, schoonheid, werkdrift, ras typische kenmerken, karakter en balans vormen een hele mooie combinatie voor ons aankomende nest.
De nestaankondiging hebben wij laten maken door Elly Veldman

Mac&Jinte puppyBlog #4 06/08/2020 (uitslag Dna test)

Yes Yes Yes! op donderdag 6 augustus hebben wij eindelijk de uitslag van de DNA onderzoeken van Jinte & Mr. Mac binnen gekregen, Ze zijn met vlag en wimpel geslaagd! Beide honden zijn volledig gezond verklaard en zijn alle bij GEEN drager van erfelijke ziekte en afwijkingen binnen het ras de border collie en meer!
Dit is natuurlijk geweldig nieuws! 

 

Mac&Jinte puppyBlog #3 07/07/2020 (Fotoshoot nest aankondiging) 

Wij lopen een beetje hard van stapel hier bij Dutchdales, Wij lopen al een paar maanden rond met het idee ons volgende nest te fokken met Jinte & Mr Mac. Met die planning zijn we druk bezig, alle testen zijn gedaan nu is het nog een kwestie van wachten op de uitslag van hun DNA onderzoek op erfelijke afwijkingen en ziektes. Dit wachten duurt allemaal zo lang! en ons geduld begint langzaam maar zeker steeds minder te worden...

Vandaag had Kayleigh een koppel fotoshoot geregeld samen met onze vaste fotografe voor professionele foto's voor de nestaankondiging. Wat een shoot was dat en wat zijn Jinte & Mr Mac toch geweldige modellen! We zijn begonnen met wat portret fotos in de studio van @chica's click fotografie daarna had Sandra nog een leuk idee, we zijn samen met de honden naar een verlate bouwplaats gegaan waar wij erg mooie foto's hebben schieten van ons droomkoppel. Nu is het weer een kwestie van nog een beetje meer geduld voordat wij onze nestaankondiging naar buiten mogen brengen mits beide honden volledig gezond verklaard worden! Wachten duurt soms heel lang.

Mac&Jinte PuppyBlog #2 30/06/2020 (ECVO oogonderzoek)

30 juni zijn Jinte & Mr Mac met ons en een paar schapendoes vriendjes afgereisd naar Eyes dierenkliniek in Breda bij Annemarie Verbruggenvoor de Ecvo test. dit is een test die verplichte is bij veel hondenrassen waaronder de border collie, maar goed ook wand oogziektes is iets wat veel voor komt binnen ons ras en andere rassen. Tijdens het Ecvo oogonderzoek worden de ouderdieren getest op een aantal oogafwijkingen.is er ook maar een foutje dan word de hond afgekeurd voor de fok! Deze test moet elk jaar herhaald worden. Gelukkig zijn de 4 honden die wij bij ons hadden allemaal met vlag en wimpel geslaagd voor komend jaar en zijn we weer een stapje verder bij onze toekomst plannen met betrekking tot een nest in het voorjaar!

Mac&Jinte puppyBlog #1 21/06/2020 (Dna onderzoek op de post)

Vandaag hebben wij bij Mr. Mac en Jinte een paar DNA swaps afgenomen, Ze vonden er echt niks aan we moesten met een paar wattenstaafjes slijm verzamelen aan de binnenkant van hun wang. Achja het is allemaal voor een goed doel. Nu moeten we 4 tot 6 weken geduld hebben in afwachting op de uitslagen van deze 2. Meteen die zelfde dag zijn de 2 envelopjes van hun opgestuurd naar Finland waar ze onderzocht zullen worden.