Adorable blu Lya at kunama

Vader: Silverparks yula be a blu-ray
Moeder: Silverparks too tuff 
Geboren: 23 april 2019
NHSB: 3156694

Lya is een Australian Stumpy Tail Cattle Dog, een ras wat bijna niet voorkomt sterker nog er zijn 8 Stumpy's in Europa. 

Lya hebben wij aangeschaft bij een fokker die Kayleigh al kent sinds ze 6 jaar was. Regelmatig heeft zij meegedaan aan verschillende hondenshows met de honden van deze fokker. 

Regelmatig staat deze dame model voor verschillende soorten fotoshoots ze geniet hier echt van en werkt super goed mee. Ze heeft natuurlijk een aparte uiterlijk en leuke kop. Deze coole kikker kan minuten lang stil zitten tot het perfecte plaatje geschoten is. Inmiddels gaan haar foto's wereldwijd en heeft zij ook al een aantal prijzen gewonnen samen met onze vaste fotograaf in verschillende categorieën. 

Met Lya wordt/is niet gefokt zij is deels doof

Toen Lya bij ons gezin kwam waren wij opzoek naar een nieuwe hond en dit keer geen border collie. Toen kwamen we uit bij Lya met haar wouden wij graag de sport in mocht zij dit leuk vinden. Helaas bleek Lya net als enkele nestgenootjes deels doof te zijn toen ze 10 weken oud waren en word sporten toch iets lastiger voor haar. Aan de kant van haar oogvlek hoort deze dame helemaal niks. Wij zien dit wel als een leuke uitdaging. Het enige ''nadeel'' is dat Lya in een rumoerige ruimte soms dicht klapt. Dit komt ook doordat het voor haar veel meer moeite kost om zich te concentreren als een ''normale'' hond. Of we met Lya ooit op wedstrijd gaan is iets wat wij echt nog niet zeker weten maar wat voor ons ook niet van belang is. Ze doet heel goed haar best tijdens onze trainingen en vind agility echt geweldig om te doen. 

Dat Lya deels doof samen met een broertje en een zusje die volledig doof is is een gevalletje pech en zeker niet iets waar haar fokkers iets aan kunnen doen. Dit ras word omdat ze wit geboren worden verplicht getest op doofheid als pup zijnde (BEAR test) beide ouders waren volledig goedgekeurd dus het is gewoon echt een gevalletje van 2 verkeerde genen bij elkaar van paps en mams. Toen zeker was dat er in dit nestje dove pupjes waren zijn de vader en moeder direct uit de fok gehaald en zal dit het eerste en enige nest Stumpy's zijn en blijven in Europa.