Hoe gaan wij te werk

Wij doen aan zgn. "huiskamerfok", dit betekend dat de puppy's binnenshuis geboren worden
en opgroeien binnen ons gezin en roedel, dit zal het socialiseren van de puppy's positief beïnvloeden. 

Wij streven erna om met een gekozen combinatie sociale, gezonde en werklustige pups op de wereld te zetten. Onze honden zijn allemaal actief in verschillende hondensporten, Hiervoor hebben ze  natuurlijk doorzettingsvermogen, power en een dosis lef nodig en dit is iets wat wij in onze pups ook graag terug zien.

Omdat wij werkhonden hebben, fokken wij niet enkel op uiterlijk dit wil zeggen dat wij niet speciaal letten op of een hond er voor het oog wel of niet mooi uit ziet, wij fokken immers geen showkampioenen. Wel letten wij op de bouw van een hond, mooie hoekingen, goede borstkassen,... de echte kenmerken van een goede werkhond die lichamelijk instaat is om te werken.

De puppy's verlaten hun nest voorzien van int. dierenpaspoort, de stamboom, voor zo ver volledig ontwormt en ingeënt
en een zeer uitgebreid puppypakket (voer, informatie, speeltjes e.d.).

De namen die op de stamboom van de puppy's te staan komt beslissen wij, Dit doen we omdat we nog niet weten welke pup naar welk nieuw baasje gaat als wij de namen moeten doorgeven aan de raad van beheer, dit moet namelijk voordat de pups 10 dagen oud zijn. Als de pups 6 weken zijn voeren wij een socialisatie test uit bij onze pups. Mede aan de hand hiervan beslissen wij samen met de koper welke pup het beste bij de gezinssituatie past. 

Wij vinden het persoonlijk niet leuk om de pup te vernoemen naar een kleur of een nummer, wij kiezen ervoor om elke pup in het nest een naam te geven waar hij/zij 8 weken naar zal ''luisteren''. Het bedenken van een passende naam is iets wat wij zelf geweldig vinden om te doen.

Creativiteit met de stamboomnamen is iets wat wij persoonlijk heel leuk vinden om mee bezig te zijn. Daarom kiezen wij voor elk nest een thema waar wij lekker creatief mee kunnen zijn. Vervolgens gaan wij opzoek naar een stamboomnaam met betrekking op ons nest thema wat ook nog eens moet passen bij de nestnaam van de pup want ja die moet er natuurlijk ook nog bij!

Dan word het dus bijvoorbeeld Dutchdales Essie’s Autumn Glow (nestnaam Essie)

Omdat wij deze methode toepassen zijn de toekomstige pup eigenaren niet verplicht om een naam te kiezen met een bepaalde letter, ze zijn dus helemaal vrij in de naamkeuze van hun toekomstige pup.

Waar testen wij onze honden zoal op?

Op medisch gebied moeten de honden aan een aantal eisen voldoen. Zo moeten ze over een geldig ECVO oogonderzoek beschikken en een goede HD uitslag hebben ook laten wij als extratje de ED en rug van de honden testen, wij vinden het belangrijk dat wij enkel fokken met ouders die volledig gezond zijn. Verder zullen er de nodige DNA testen plaatsvinden waaronder:
- CEA: collie eye anomaly: een oogziekte.
- TNS: trapped neutrofiel syndroom: een dodelijke afwijkingen aan de witte bloedcellen waardoor het afweersysteem niet goed functioneert.
- IGS: imerslund gräsbeck syndroom: een stoornis in de darm van de opname van vitamine B12.
- SN: sensory neuropathie: pups van 2-7 maanden oud verliezen de controle over hun achterpoten doordat de zenuwen niet goed  werken. Uiteindelijk sterven ze.

- MDR1: multidrug resistance gen: het gen, wat bij zieke dieren dus ontbreekt, zorgt ervoor dat bepaalde geneesmiddelen niet doordringen tot in de hersenen.
- NCL: neuronal ceroid lipofuscinose: een dodelijke stofwisselingsziekte die effect heeft op gedrag, beweging en zicht.
- RS; raine syndroom: een ontwikkelingsstoornis van de tanden waardoor die verkleuren en abnormaal snel slijten.
- CN: cyclische neutropenie: een periodiek slecht werkend afweersysteem.
- DM: degeneratieve myelopathie: een aandoening van het ruggemerg welke zorgt voor een langzaam verlammen van de achterhand.
- MH: maligne hyperthermie: een aandoening van de skeletspieren.
- HUU: hyperuricemie: lijders vormen blaasstenen.
- PLL: primaire lens luxatie de ooglens laat los.
- MC: myotonia congenita een spieraandoening gekenmerkt door een soort kramp in de spiercellen.

Onze honden zullen op deze aandoeningen getest zijn en meer. Mocht een reu of teef onverhoopt drager van een aandoening zijn, dan zal de partner getest en vrij moeten zijn. Door onze honden de nodige testen + extra te laten ondergaan doen wij er alles aan wat wij kunnen doen om gezonde pups ter wereld te zetten.