Slimme werkhonden

Border collies zijn niet voor niets zo geschikt om schapen mee te hoeden. Ze zijn erg intelligent, waardoor ze gemakkelijk op te leiden zijn voor herderstaken en andere soorten werk. Door hun slimme aard leren border collies heel snel en gemakkelijk allerlei verschillende taken aan, maar aan dat leervermogen zit ook een keerzijde. Wanneer je als baasje niet goed oplet leren ze namelijk ook ongewenst gedrag in razend tempo aan. Afleren van aangeleerd gedrag is veel moeilijker, dus dit is echt een belangrijk aandachtspunt voor iedereen die overweegt om een border collie puppy in huis te nemen. Slim zijn betekent ook sluw zijn: het zal menig baasje verbazen hoe geslepen een border collie kan zijn om te krijgen wat hij graag wil. Je bent dus gewaarschuwd: een consequente en zorgvuldige opvoeding en socialisatie is pure noodzaak bij deze honden!

Drijven

Border collies hebben inmiddels, als sterk ontwikkeld herdersras, een diepgewortelde drang om te ‘drijven’. Hiermee wordt bedoeld dat ze een groep dieren bij elkaar proberen te houden en individuen die afdwalen terug dwingen naar de kudde. Als ze met een kudde schapen optrekken is dit een prachtige eigenschap, maar pas op. Ook hier kan dit instinct onhandig uitpakken als je er niet goed mee omgaat. Als je border collie zijn herdersdrift niet goed onder bedwang houdt kan hij met hetzelfde gemak andere dieren gaan drijven, zoals bijvoorbeeld eenden of ganzen, maar ook groepen nietsvermoedende wandelaars. Dat kan tot ongemakkelijke situaties leiden, dus hier is aandacht van jou als baasje absoluut nodig.

Sociaal en gevoelig

Een border collie is door zijn geschiedenis als herdershond van nature sociaal aangelegd: een echt roedeldier dus. Hij werkt graag voor zijn baasje en gaat goed om met mensen. Hierdoor kan je border collie echt een trouwe vriend voor het leven worden. Aan de andere kant is die sociale aard ook een kwetsbare plek: dit ras is erg gevoelig, dus ze zijn vrij snel gekwetst in hun gevoelens. Hoewel je honden nooit moet straffen door te schreeuwen of – erger nog – fysiek geld te gebruiken, is dit bij de border collie van nog groter belang dan normaal. Door zijn groepsgerichte aard is een border collie ook niet erg geschikt om lang alleen te blijven: absoluut een belangrijk punt om over na te denken voordat je een border collie puppy aanschaft.

 

Hou de eye goed in het oog

Border collies hebben een soort hypnotiserende, priemende blik die ‘the eye’ wordt genoemd. Het is een speciale eigenschap om schapen mee te beheersen, doordat hij ze ’fixeert’, waardoor schapen als aan de grond genageld blijven staan. Het is een typische werkhouding: bij het hoeden van een schaapskudde geeft een border collie de ‘eye’ en houdt hij de staart en het lijf laag bij de grond. Dit is erg handig voor herdershonden en is onderdeel van het ‘drijven’. Als jouw border collie geen schapen drijft kan de eye ook onhandig uitpakken, want bij gebrek aan schapen kunnen border collies dit gedrag ook bij anderen gaan proberen. Als je dit niet afleert kan een ander dier hier het slachtoffer van worden, of een object zoals een speeltje of een balletje. Het is dus zaak voor jou als baasje om dit door goede opvoeding onder controle te houden. Andere honden kunnen de ‘eye’ als dominant of bedreigend gedrag ervaren, wat tot conflicten kan leiden.