De Border Collie

De geschiedenis van het ras  

De Border Collie stamt af van Landrace Collies, een type dat veel voorkomt op de Britse eilanden. De naam van het ras is ontstaan door de vermoedelijke plaats van herkomst langs de Engelse en Schotse grens (de Border), Groot-Brittannië. De vermelding van het type ‘‘Collie’’ verscheen voor het eerst aan het eind van de 19e eeuw, hoewel het woord ‘collie’ ouder is dan dit en zijn oorsprong heeft in de Schotse taal. Er wordt ook gedacht dat het woord ‘collie’ afkomstig is van het oude Keltische woord voor nuttig.

Veel van de beste Border Collies vandaag de dag zijn terug te leiden op een hond die bekent staat als Old Hemp (McCulloch, John Herries, 1952).

Karakter 

Dit ras staat altijd klaar om aan het werk te gaan. Hij is aandachtig, levendig en alert. Hij heeft een zeer hechte band met zijn eigenaar en ziet over het algemeen een baas binnen het gezin waar de hond voor door het vuur gaat. De Border Collie is een fantastisch ras en zeker geen geschikte beginnershond. Het is bekend dat de Border Collie in de top 3 van slimste honden rassen thuis hoort, dit houdt in dat ze vrij ''gemakkelijk'' te trainen zijn mits ze de juiste en consequente  sturing krijgen van hun eigenaar. Juist omdat ze zo slim en zelfstandig denkend zijn kan dit ook ontwikkelen tot een negatief iets. Als deze honden niet de mentale en fysieke uitdaging krijgen die ze nodig hebben kan dit leiden tot ongewenst gedrag en dit is iets wat lastig om te buigen kan zijn tot positief gedrag denk hierbij bijvoorbeeld aan auto's drijven, happen naar mens en dier, vluchtgedrag, schaduw jagen en ga zo nog maar even verder. Het is dus een geweldig ras mits je ze voldoende mentale en fysieke uitdaging geeft.

Gezondheid 

De Border Collie heeft helaas last van wat erfelijke afwijkingen binnen het ras wat het voor fokkers erg belangrijk maakt hier rekening mee te houden bij het maken van een combinatie. Zo zijn er een aantal erfelijke afwijkingen waarop ouderdieren getest moeten worden, volgends de raad van beheer (organisatie die zorgt voor de stambomen) is het verplicht te testen op Heupdysplasie en worden de ogen jaarlijks getest doormiddel van een ECVO oogonderzoek. Echter is er naast deze test nog veel meer mogelijk kwa onderzoeken dit is iets wat een fatsoenlijke fokker maar al te graag onderzoekt voordat hij een combinatie maakt met twee toekomstige ouderdieren, 
Jammer genoeg zijn er ook een aantal erfelijke afwijkingen binnen ons ras waar niet op te testen is zoals Epileptie, Border Collie Collaps,... 

Levensverwachting: 12–15 jaar.
Een volwassen reu is  ongeveer 53cm hoog en weegt gemiddeld rond de 20kg.
Een volwassen teef is iets kleiner dan een reu en weegt gemiddeld rond de 16kg.

Verzorging

Over het algemeen is de Border Collie een gemakkelijk ras om te verzorgen. Naast zijn activiteiten en mentale stimulatie is het ook van belang aandacht te besteden aan de vacht. De vacht van een Border Collie is zelfreinigend het is dus niet nodig de hond wekelijks te kammen. Toch is het van belang zo nu en dan een kam en borstel door de vacht te halen om zo klitvorming te voorkomen. Het is ook van belang de nageltjes van de hond regelmatig te controleren en indien nodig bij te knippen. Wij hebben het geluk dat Kayleigh een eigen trimsalon heeft, al onze honden zijn regelmatig te vinden in de trimsalon en worden om de 3 a 4 maanden verzorgd doormiddel van een was en blaas methode die ervoor zorgt dat de vacht van de honden altijd in top conditie is. Het is altijd fijn als een professional een handje mee kan helpen in de vachtverzorging van de hond daarom raden wij het ook aan om een bezoekje te brengen aan de trimsalon, zie het als een controle afspraak bij de dierenarts. Kayleigh heeft een video gemaakt over de vachtverzorging van onze Border Collies, dit filmpje is terug te vinden onder het kopje vachtverzorging.