Grondleggers van het Britse wol-imperium

Hoewel de geschiedenis van herdershonden duizenden jaren terugreikt, is de border collie – ook wel aan elkaar geschreven als bordercollie – een relatief jong hondenras. De wortels van de moderne border collie zoals wij die vandaag kennen liggen in het gebied van de grensstreek tussen Engeland en Schotland, waar het hoeden van schapen een belangrijke manier van bestaan was. De Britse wolindustrie is één van de pijlers waarop het land rijk en machtig is geworden. Daarvoor waren natuurlijk heel veel kuddes schapen nodig, en de herders die deze kuddes onder hun hoede namen hadden allerlei hondenrassen als trouwe collega’s bij zich om de schapen bij elkaar te drijven en te beschermen tegen veedieven en roofdieren zoals wolven.

 

Nuttige grensbewoners

Aan het einde van de negentiende eeuw werd in dit Engels-Schotse grensgebied, ‘The Borders’ genoemd, de voorouder van de border collie een erg geliefde keuze onder de herders van de hooglanden. De naam ‘collie’ is waarschijnlijk afkomstig uit de oude Gaelic talen van de Britse eilanden en betekent zoiets als ‘nuttig’. Daarmee is border collie dus qua naam een nuttige werkhond uit het grensgebied. De intelligentie van de border collie maakte deze hond tot een hele goede ‘collega’ voor de herders, omdat ze daardoor min of meer zelfstandig in de gaten konden houden of alle schapen wel bij de kudde bleven, zonder daarvoor steeds aansturing nodig te hebben.

Een natuurlijke schapenmanager met een blik uit duizenden

De border collie onderscheidde zich niet alleen als een slimme herdershond, maar zat ook vol energie. Een goede conditie is natuurlijk erg handig om dagen achter elkaar door de heuvels te trekken. Daar kwam nog bij dat ze graag werkten voor hun baasjes, waardoor ze onvermoeibaar om de schaapskudde heen bleven lopen om de beesten te blijven ‘drijven’ en de groep bij elkaar te houden. Daarbij waren de typische ogen van de border collie een extra troef. Met hun erg herkenbare indringende blik, bekend als de ‘eye’, konden ze schapen ‘fixeren’. Dit fixeren is haast een soort hypnotiseren: schapen bleken er diep van onder de indruk te zijn, waardoor de border collie op een unieke manier kon helpen om opstandige schapen in bedwang te houden.